Veelgestelde vragen over postcodes

De meest gestelde vragen over postcodes op postcodebijadres.nl


Hoeveel postcode combinaties zijn er totaal?

Er zijn 473.007 poscode combinaties mogelijk.


Is de postcode en huisnummer genoeg als afzenderadres op post?

Ja, met alleen de postcode en het huisnummer is de straatnaam te vinden. Vroeger kon het wat langer duren voordat deze retour kwam. Tegenwoordig is het even snel afgehandeld.


Hoe zijn postcodes opgebouwd?

Een postcode bestaat altijd uit 4 cijfers, gevolgd door 2 letters. De eerste 2 cijfers geven een regio aan en het derde en vierde cijfer de wijk. De twee letters die daarop volgen staan voor de wijk. De postcode telling van nederland begint van 1000 tot 9999. De letters die erachter komen van A tot Z.


Sinds wanneer heeft Nederland postcodes?

In 1977 is de postcode ingevoerd in Nederland.


Zijn er uitzonderingen op postcodes?

De letter I (i) wordt niet gebruikt om verwarring met de letter L te voorkomen. Daarnaast worden de letter combinaties SS, SA en SD ook niet gebruikt.


Komt de post aan zonder straatnaam?

De post wordt ook bezorgd als er geen straatnaam op staat, mits er een volledige postcode en huisnummer bij staat.


Wat was de eerste postcode?

De eerste postcode is 1011AB, deze postcode is van De Ruijterkade met huisnummers 105 t/m 113 in Amsterdam.


Heeft elke straat een unieke postcode?

Veel straten in Nederland hebben meerdere postcodes. Zie als voorbeeld: De Ruijterkade, deze straat heeft bijvoorbeeld 4 postcodes.


Heeft elke postcode een unieke straat?

Veelal heeft elke postcode een unieke staat, toch komt het voor dat sommige postcodes dezelfde straat delen. Zie als voorbeeld: postcode 1097DN, onder deze postcode vallen Julianaplein en Wibautstraat in Amsterdam.


Wat is de langste straatnaam van Nederland?

De langste straatnaam in Nederland is Haaldersbroekerdwarsstraat in Zaandam, dit is de langste straatnaam bestaande uit 1 woord. De langste straatnaam bestaande uit meerdere woorden is Burgemeester baron van voerst van lyndenstraat in Gramsbergen.


Wat is de langste straat van Nederland?

De langste straat in Nederland is Oudebildtdijk, deze straat is 12,1 kilometer lang en ligt tevens op de langste dijk van Nederland en Europa.